Lifestyle Magazine


Bli inspirert

 1. Er bruken av nettbrett og mobil skadelig for barna våre?

   

  Bestill synstest her

Barn og unge bruker mer og mer tid foran digitale skjermer. Trenger vi å bekymre oss?

Ifølge forskere ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen bruker en norsk 15-åring i dag over 40 timer i uka foran skjermer av diverse slag. I tillegg er tallene økende. Én ting er tenåringen, men hva med yngre barn? Mange av oss lar ofte de små kose seg med film eller spill på iPaden, og barna elsker det. Men hva vet vi om konsekvensene?

Feil bruk

Alle kjenner vi til det. Tiden foran skjermen kan gå unna på et blunk. Det som skulle være en kort stund drar ut og de små blir sittende, ofte i de rareste positurer. Også for barna er riktig sittestilling viktig. Selv om anbefalt avstand til skjermen er 40-70 cm sitter vi ofte mye nærmere, særlig med nettbrett eller mobil. Slike statiske økter gir lett belastning på muskulatur og kan føre til smerter og plager i nakke og skuldre. Likevel er kanskje det skumleste at det kan få konsekvenser for synet til barna dine.

Les mer: Se vårt utvalg briller til barn!

Risikoen for nærsynthet

Øynene våre har det ikke lett om dagen. Arv, økt grad av nærarbeid, høy utdanning og mindre uteaktiviteter er bakteppet når det nå snakkes om en epidemi av nærsynthet internasjonalt. I Asia er tallet på nærsynte blant barn og unge opp mot 90 prosent, mot mellom 10 og 20 prosent for 60 år siden. I Norge kan vi regne med at 35 prosent av barn i 12-13 års alderen i dag er nærsynte. Skjermene kan ikke ta hele skylden. Likevel er barns øyne særlig utsatt ved de lange statiske øktene nært inntil skjermer ofte i dårlig lys, fordi øynene deres ikke er fullt utviklet. Skjermen tvinger barnets syn til å fokusere tett på i lange perioder og krever en statisk konsentrasjon som stresser øynene deres mer enn hos voksne. Forskere tror nå at slik aktivitet kan påvirke utviklingen av netthinnen og føre til nærsynthet. Selv om nærsynthet kan korrigeres med briller eller linser, følger det både yrkesmessige begrensninger og økt risiko for øyesykdommer med nærsynthet.

Andre urovekkende konsekvenser

Skjermer utstråler også mye blått lys, som er kjent for å bryte ned søvnhormonet Melatonin. Det er grunnen til at bruk av nettbrett før leggetid kan gjøre det vanskeligere å sovne for både barn og voksne. En annen konsekvens som er vanskelig å vite mye om, er hvordan våre barns omgang med data påvirker utviklingen av hjernen deres. Det er mulig å forestille seg skrekkscenarier hvor barn ikke lærer seg omgang med andre mennesker på samme måte som tidligere, og viktige egenskaper som empati og prososial adferd underutvikles. Så hva skal man gjøre? Et sted å begynne er å lage faste rammer for tiden med skjerm og sørg for at de sitter riktig. Og ikke minst – lær dem at øynene deres må ha friminutt de også! Korte pauser i øktene hjelper nemlig øynene deres å nullstille seg.

Tre timer ute om dagen

Det er lett å svartmale barn og unges omgang med ny teknologi, et verktøy som kan misbrukes på lik linje med andre. Den samme teknologien lar også barn lære på helt nye måter. Kanskje handler det om å løfte blikket og hjelpe dem å finne balansegangen mellom datatid og tid utendørs? Både amerikanske og australske forskere som forsket på barn og nærsynthet fant ingen signifikant sammenheng mellom skjermbruk og nærsynthet. Det de imidlertid fant var en sammenheng mellom nærsynthet og timer ute i naturen! Det som betydde mest var hvor mye øynene deres ble eksponert for de typene lys som finnes utendørs. Ohio-forsker Donald Mutti hevder at selv hos barn som er genetisk disponerte for nærsynthet, er sjansen for at barn trenger briller er tre ganger mindre om de er utendørs mer enn 14 timer i uken.

Bedre med en synstest for mye enn en for lite

Det er viktig å få klarhet i om barnet ditt er nærsynt. Heldigvis avdekkes normalt nærsynthet ved en 4-årskontroll på helsestasjonen. Likevel kan barnet ha andre problemer med synet som testen ikke viser, slik som for eksempel ulikt syn på hvert øye eller langsynthet. Det levner ingen tvil om at problemer med syn innvirker negativt i en læringssituasjon. Nedsatt synsevne kompliserer i både lese- og læringsprosessen og det kan også være årsak til oppmerksomhets- og konsentrasjonsproblemer. Alle foreldre vil gi sine barn en best mulig start på livet. Det er en av grunnene til at optikere ser at flere og flere i dag tar synstest på barna før skolealder. Synsam tar vare på deg og barnet ditt, og hjelper dere å finne gode løsninger om barnet ditt trenger synskorreksjon. I dag finnes heldigvis kontaktlinser så vel som tøffe briller som fungerer godt for de små. For mer informasjon om barn og syn, kontakt gjerne din nærmeste Synsam-butikk.

Bestill synstesten her!

Våre barnebriller
 1. Ray-Ban RY Junior Vista 1528 3581
  Ray-Ban
  RY Junior Vista 1528 3581
  kr 999
 2. Ray-Ban Ry Junior Vista 1528 3583
  Ray-Ban
  Ry Junior Vista 1528 3583
  kr 999